Alle tiders julekalendere

Mentalt sund november

Så blev det første november! Det betyder, at der kun er en måned til 1. december – og altså kun en måned, til det for alvor går løs med julefrokoster, æbleskiver, juletræsfester og pebernødder, og det betyder også, at det er nu, du skal sætte ekstra ind på den sukkerfri sundhed, hvis du vil sørge for at være ekstra klar, når december måned rammer! For det gør den jo lige om lidt, og før vi ved af det, står den farlige måned for døren med alle sine farlige kalorier, der risikerer at gøre skade på din krop og klæbe til sidebenene, som IForm skrev i deres blad sidste år, hvorefter de kom med følgende bud på en sund november:

”Vælg konsekvent alt sukker fra i november. Kun naturligt forekommende frugtsukker er tilladt. Prøv at være konsekvent fra dag ét, og drop de ting, der har sukker på ingredienslisten.”

Og er det ikke bare alle tiders idé? At nægte sig selv adgang til alle ting med sukker på ingredienslisten? At bruge hele sin november på at skabe madstress?

Jo, det er det da muligvis, hvis man hører til den ene procent af befolkningen (helt uvidenskabeligt tal, jeg bare syntes lød plausibelt), der har et sind og en psyke, måske en personlig kok og desuden en bisidder og evigt nærværende støtte, der kan sørge for, at man ikke ”falder i” og kommer til at spise en pebernød eller et stykke chokolade.

Men hvis man nu ikke hører til blandt den ene procent, eller hvis man nu ved bare en lille smule om spiseforstyrrelser og især om overspisninger (og let’s face it, der er markant flere mennesker, der kæmper med disse ting, end der er folk, der har personlige kokke og overmenneskelig selvkontrol), så ved man også, at en hel måneds strikse regler og restriktioner og totale forbud inden en december måned fører til intet andet end stress, angst, restriktiv adfærd og spiseforstyrrede tanker.

Nu er jeg jo ikke ekspert, men jeg synes, ”sund november”-konceptet er en ret ringe idé. Selv hvis det lykkes at komme igennem november uden overspisninger, så har man stadig sat sig selv i en rigtig god position for at overspise, så snart man rammer december. Og man har højst sandsynligt fyldt sin hjerne med så mange forbud og tanker om alt det, man bør og ikke bør, at man ikke alene har haft en virkelig trist og tankemyldret (it’s a word!) november, men også har skabt grobund for en december, hvor man spiser endnu mere, end man ellers ville, fordi hele november har stået i forbuddenes tegn – og fordi man føler, man har fortjent lidt ekstra efter en hård november.

Og november er det i hvert fald uanset hvad, og mon ikke de første hashtags med #sundnovember snart begynder at brede sig på de sociale medier. Men hvad nu, hvis man nu forsøgte at lægge fokus et andet sted? Hvis vi ikke kun fokuserede på grønne smoothies og sukkerforbud, men på at gøre os klar til en december måned ved at tage det lidt med ro og måske endda afmystificere alt det farlige mad, som vi har fået at vide klæber til sidebenene? Tænk, hvis vi gik i en anden retning og lavede en helt ny og anderledes sund november under hashtagget #mentaltsundnovember. Jeg har lavet mit første opslag med dette hastag, og jeg ville elske, hvis der var flere, der ville være med:-)

For jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det for langt den største del af befolkningen er mentalt sundere at arbejde støt og roligt og konsistent hele året – også i november – på at opbygge et sundt og afbalanceret forhold til mad. Og sådan et forhold får man hverken ved restriktive novembermåneder eller for den sags skyld vanvittige nytårsforsætter i januar. Så her kommer mine tips til en #mentaltsundnovember:

  1. Spis lidt pebernødder hver dag. Eller hvad som helst andet, for den sags skyld. Er der noget, du frygter særligt i december? En særlig fødevare, du før har nægtet dig selv, og som derfor ofte er årsag til, at du føler, du ”falder i”? i så fald er det måske bedre at bruge november på at afmystificere denne farlige fødevare i stedet for at sætte den op på en endnu højere piedestal ved at nægte dig selv adgang til denne (og utallige andre). Du kan også læse mit indlæg ”jul uden overspisninger” fra sidste år.
  2. Spis i øvrigt, som du plejer. Selvom julen nærmer sig, skal du ikke sulte dig på forhånd eller nægte dig selv sukker, kulhydrater eller andre velsmagende ting. Julen er ikke farlig – men den kan måske føles farlig, hvis du på forhånd har gjort den til en skræmmende begivenhed, du skal ”spare op til”, og hvis du har brugt en hel måned på at ”yde, før du kan nyde”. Forsøg i stedet at arbejde på at finde en rytme, hvor du kan spise, som du plejer, og hvor november og december ikke skal stå som to modpoler i hver sin ende af skalaen.
  3. Lav en social media detox. I stedet for at rense ud i krop og fødevarer, kunne man passende rense ud i sit feed. Vi ved det efterhånden godt, men det skader ikke at sige det igen: Følger du nogen, der får dig til at få det dårligt med dig selv, dine valg, dine madvaner eller din ikke perfekt sunde november?
  4. Træn din intuitive spisning. Det kan ikke siges nok! Og jeg tror virkelig, at det er langt bedre at bruge november på at øve sig i at mærke sin sult, sin lyst og sin mæthed end på at forsøge at ignorere alle kroppens naturlige signaler. Du har sandsynligvis ikke øvet dig færdig, når vi tænder det første lys i adventskransen, men det gør ingenting – du kan sagtens øve videre i december (vil du have flere tips til, hvordan du kommer i gang med intuitiv spisning, kan du læse mit indlæg her og i øvrigt se en boganbefaling sidst i indlægget).
  5. Forvent ikke perfektion. Hverken i november eller december eller for den sags skyld resten af året. Vi er mennesker, og netop nu stiger tilgængeligheden af kager, knas og lejligheder, hvor det forventes, at man er sammen om maden. Derfor kan vi ikke forvente, at alt går, som vi håber og forestiller os, og vi kan ikke forvente af os selv, at vi sejler ubesværet og 100 % intuitivt spisende gennem december måned – for den kan uden tvivl være hård nok at komme igennem også uden en restriktiv november til at kickstarte overspisningerne og følelsen af at ”falde i”. Men jo mere vi øver os i at lytte til kroppen, jo mindre skræmmende vil julen efterhånden føles – men det kan stadig være nødvendigt at træne vores tilgang til os selv og huske, at du ikke er, hvad du spiser – heller ikke selvom du har overspist (læs evt. mit indlæg om mine anbefalinger til at håndtere dagen efter en overspisning).
  6. Forsøg at slippe slip sort-hvid-tankegangen. Jeg ved, at det er en af de sværeste og mest stædige tankebaner at ændre, og det har taget mig mange år at komme ud af ”nu har jeg spist en kiks, og så kan det hele også bare være lige meget”-refleksen. Men intet her i livet er enten-eller! Og det er aldrig for sent at stoppe en (over)spisning – men det kræver, at du tillader gråzonerne og arbejder på, at det er din krop, din sult og din lyst, der får lov at tale, og ikke den rigide sort-hvide djævel, der forsøger at overbevise dig om, at du er en fiasko, fordi du har spist en brunkage.

Jeg ønsker af hele mit hjerte, at vi sammen kan hjælpe og inspirere hinanden til at slippe madstress, tankemylder og frygt for den farlige decembers fedende fødevarer, og jeg vil gerne opfordre til, at vi hver især overvejer, hvordan vi kan gøre november til en god og behagelig måned, som ikke handler om at yde, men om at nyde livet med både bevægelse, mad og forhåbentlig mental balance – ganske ligesom december, januar og juli gør. Og så ønsker jeg dig ellers bare en #mentaltsundnovember.


Anbefaling: Har du brug for at komme i gang med din intuitive spisning, vil jeg anbefale ”Eat what you love, love what you eat” af Michelle May, som virkelig har hjulpet mig i min proces med at forstå min krop og mærke min sult, min lyst og min mæthed. Blandt andet har hendes sult- og mæthedsskala hjulpet mig virkelig meget, og den er et redskab, jeg stadig ofte hiver frem, når jeg synes, der er forstyrrelser i min spisning. Bogen kan købes på nettet, og jeg har netop set, at hun har lavet en udgave særligt i forbindelse med binge eating disorder, som jeg forestiller mig er endnu bedre og endnu mere relevant for mange (kan købes her).


Bemærkning: Bloggers Delight afholder i november en konkurrence for sine plus-bloggere, som under konkurrencen skal have fokus på at udvikle deres blogs (og mine indlæg i november vil derfor alle have hashtagget #bloggersdelightplus). For mig var det lige det skub, jeg havde brug for, for at komme i gang med at få skrevet nogle af alle de indlæg, jeg hele tiden går og tænker på, og som jeg gerne vil have skrevet. Og derfor har jeg sat mig for rent faktisk at gøre noget ved det! Det betyder, at jeg i november vil gøre en indsats for ikke bare at tænke på alle de ting, jeg gerne vil skrive om, men rent faktisk også at gøre det. Konkurrenceelementet betyder på ingen måde, at jeg har tænkt mig at gå på kompromis med kvaliteten og bare slynge en masse ufærdige ord ud i cyberspace:-) Men jeg vil bruge det som en anledning til at komme i gang, og november kommer derfor både til at handle (endnu mere) om overspisninger, livet som delemor, om (manglen på) veninder og om ensomhed. Nå ja, og så nok også en lille bitte smule om jul.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alle tiders julekalendere