Hvordan man holder sig på sporet

Alle tiders julekalendere

Julen nærmer sig (lad os være ærlige, nedtællingen begynder i januar), og hvis du som jeg ikke helt kan vente, til det bliver december, kan du da passende udfylde ventetiden med at se eller gense nogle af de tidligere års julekalendere. Her kommer min ultimative top-3 over hhv. børne- og voksenjulekalendere.

Voksenjulekalendere:

  1. Familien Andersens julehemmelighed. For mig er der intet over, intet ved siden, intet i nærheden af de 24 afsnit om familien Andersens genvordigheder i december måned. Tages hemmeligheder i kælderen, Puttes håbløse forelskelse i gas og vand-mesteren og Aase Andersens grusomme juleminder – tilsat en onkel fra Australien, en drukfældig julemand 39 og en lettere promiskuøs nabo – skaber den perfekte juledramacocktail. Sendt første gang i 1993.
  2. The Julekalender. Man kommer naturligvis ikke uden om ”The Julekalender” fra 1991. Julekalenderen udspiller sig et sted i det mørke Jylland og byder på tre nisser og deres uforlignelige danglish, på kartoffelavler Oluf Sands faste ”ja, det æ’ bår’ dæjlig”, Gertrud Sands evige søgen efter den store kasse med julepynt og naturligvis nisse-vampyr-nåsåeren Benny, der er rejsende i sko og strømper.
  3. Juletestamentet. Familieforviklinger, maskeringer, tre brødre, en mystisk butler og et testamente fra en forsvunden far. Krydr med jul, en gammel træhytte og Kåre Bjerkøs liflige toner (især sangen “Vil du være min i nat” var uforglemmeligt dejlig), og du har den skønneste voksenjulekalender, der kommer ind på en top-3. Julekalenderen blev sendt i 1995 og cementerer sammen med de to andre 1990’ernes overlegenhed, når det gælder voksenjulekalendere.

DR-julekalendere for børn:

  1. Nissebanden på Grønland. Kald mig bare nostalgiker, men ”Nissebanden på Grønland” er og bliver den bedste DR-julekalender gennem tiderne. Sangene, der aldrig dør, det smukke sneklædte landskab, en falsk julemand, to magiske stjernesten, en nisseromance hen over legetøjsmaskinen og en søløvesæl så hvid som sne, når det ikke har sneet. Hvad mere kan man egentlig ønske sig af en julekalender? Nissebanden på Grønland blev sendt første gang i 1989, men er siden blevet genudsendt et utal af gange, så også de fleste millennium-børn ved, hvem Luffe, Lunte og Skipper er – og findes der mon egentlig nogen børn, der ikke kan synge med på risengrødssangen?
  2. Absalons hemmelighed. Historie, arkæologiske udgravninger, engle og et sandt julemirakel. Historien fra 2006 om Cecilie, der kæmper indædt med den forældreløse Hugo for at finde englen, der kan gøre lillesøster Ida rask, indeholder alt det, man kan forvente af en julekalender. Der er både mystik, magi, lærdom og sammenhold i spil, og det er bestemt en julekalender, der kan klare tidens tand – også når metrobyggeriet engang i nærmeste fremtid forhåbentlig er en saga blot.
  3. Jul på Slottet. Sådan objektivt set er det måske ikke den store skuespilkunst, denne julekalender vil blive husket for, men den eventyrlige stemning, den yndige prinsesse, the handsome hunk prins Valiant og nissernes søde sange på loftet er nok til at sikre en tredjeplads. Sendt første gang i 1986.

TV 2-julekalendere for børn:

  1. Alle tiders Jul. Julekalenderen om den evigt klodsede ungnisse Pyrus, der ved en fejl får tryllet julen væk, er – sammen med efterfølgeren ”Alle tiders nisse” – en af de bedste julekalendere, der er sendt herhjemme. Sammen med sin læremester (og godt hjulpet af den hårdtarbejdende arkivar Bertramsen og hans sekretær/datter Josefine) må Pyrus redde julen og ikke mindst den søde Freja, der dukker op i virvaret med hukommelsestab. Julekalenderen blev sendt første gang i 1994, og Pyrus’ popularitet steg i de følgende år, hvor også ”Alle tiders Julemand” og ”Alle tiders Eventyr” var med til at sikre Pyrus’ status som vel en af de mest kendte nisser herhjemme.
  2. Jesus og Josefine. Med en titelsang, der vel nærmest er blevet en klassiker, siden julekalenderen tonede frem på skærmen tilbage i 2003, er ”Jesus og Josefine” en absolut must-see. Den moderne Josefine rejser tilbage i tiden og møder den jævnaldrende Jesus, og hendes ankomst griber ind i historiens gang – og pludselig er Jesus og det kristne budskab forsvundet.
  3. Jul i Valhal. Ligesom det ikke skader at minde børnene om ham der Jesus og hans indflydelse på den jul, vi holder i vores lande i dag, så skader det bestemt heller ikke at komme med lidt nordisk mytologi til dagens historieløse børn, der efter et kig på denne julekalender fra 2005 nok skal få lidt bedre tjek på Loke, Balder, fimbulvinter og ragnarok.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvordan man holder sig på sporet