Kan du lide din krop?

DIY-guide til de fineste kalenderlys

Hvis der er nogle ord, jeg aldrig havde troet, jeg skulle skrive på min blog, er det disse: ”Her kommer en DIY-guide til (indsæt hvad som helst kreativt)”. For hvis der er noget, jeg ikke er, er det kreativ, og det har jeg såmænd for længst affundet mig med, selvom jeg godt kan blive lidt misundelig, når jeg støder på de der småirriterende mennesker, som ligesom har en medfødt evne til at trylle flødeskum i en sprøjtepose om til perfekt svungne blomster, eller som kan dække og dekorere et evigt æstetisk julebord ud af en pakke servietter og et bøjet søm.

Det kan jeg nemlig ikke.

Men her kommer ikke desto mindre alligevel en DIY-guide til noget, jeg bilder mig ind, at jeg kan tillade mig at tale med om: nemlig de julelys, vi hvert år laver i min familie, og som vi har lavet, så længe jeg kan huske. Det er nemlig en af de ældste (og måske eneste) rigtige juletraditioner, vi har i min familie, men det er til gengæld også den, jeg personligt holder allermest af (og som desuden er næsten minutiøst planlagt i detaljer: søndag eftermiddag hos min far, æbleskiver og gløgg efterfulgt af voksdekoration til tonerne af et ældgammelt kassettebånd med blandede sange fra ”Jul på slottet”, ”Nissebanden i Grønland” og ”Nøddebo Præstegaard”, og så risengrød til at slutte dagen af med).

Lysdekorationen er perfekt som aktivitet med børnene, små som store, og jeg elsker selv at se min datter sidde og bruge sin fantasi på fuldstændig samme måde, som jeg selv gjorde det i hendes alder. Så… here it goes. Min første og sandsynligvis også sidste DIY-guide til noget som helst (og hvis du skynder dig, kan du sagtens nå at bestille voks og måske bruge den første decemberweekend på at lave lys).

Step 1: Indkøb af bloklys.

Der findes en del forskellige størrelser, tykkelser og længder, og det gælder egentlig bare om at vælge den størrelse, man synes bedst om. Hvis du vil dekorere dit lys med tal som på et traditionelt kalenderlys, kan det være en fordel at vælge et lidt længere lys, så der er plads til det hele (jeg plejer at vælge disse kirkelys fra Windsor, som kan købes i de fleste Føtex-butikker). Det vigtigste er blot, at lyset er 100 % ren stearin (ikke lavet af voks/paraffin), da bivoksen klæber bedst på ren stearin. Desuden foretrækker jeg selv et lys med en glat overflade frem for den mere ru, som ofte er på de traditionelle bloklys – primært fordi det giver et renere udtryk og en finere finish, som de ville sige i ”Den store bagedyst”.

Step 2: Indkøb af dekorationsvoks.

I de gode gamle dage kunne man få dekorationsvoks i alverdens farver i enhver hobbyforretning, men de tider er forbi. Panduro Hobby ligger som regel inde med rød, guld og sølv (foruden de noprede honningfarvede, som ikke kan bruges til dette formål), men det er jo slet ikke nok til at gå all in. Panduros guld og sølv kan desuden ikke anbefales, da pladen/farven ikke er massiv, og voksen derfor ikke kan trilles og formes uden at miste farven.

Men så er det jo godt, at det dersens internet findes. Vi bruger altid vokspladerne fra Stockmar (som blandt andet kan købes her). Der er alle de farver, man skal bruge, og konsistensen er perfekt til at forme, skære og dekorere de fineste lys.

  

Step 3: Dekoration af lys.

Egentlig er det kun fantasien og de kreative evner, der sætter grænser. Min egen voksenhjerne har svært ved at klare de helt store afvigelser fra mine faste motiver som risengrød, krybbespil, juletræ, polkagris og gaver, og ud over at bidrage til vores fælles lys dekorerer min datter derfor ofte også sit helt eget lys, hvor hun kan få frie tøjler og ikke skal høre på mig blive alt for emsig med at få det hele til at se skarpt og nydeligt ud. I år blev jeg endda meget overrasket over hendes udvikling siden sidste år, som det ses på billederne i slutningen af indlægget – så det kommer åbenbart med øvelsen – og flere af hendes ting stod temmelig meget mere skarpt end mine egne:-) Hører du til dem, der synes, at udformningen af de små tal volder problemer, kan du (som jeg har gjort flere gange gennem årene – især da min datter var helt lille, og jeg konstant blev afbrudt i min sirlige koncentration af en baby, der skulle ammes eller skiftes) nøjes med at markere de fire adventssøndage enten med tal eller med et fint formet lys for hver søndag i advent.

          

Du kan enten skære motiverne ud eller trille voksen varm i hænderne og forme den, som du ønsker den. Husk, at motiverne ikke skal være for tykke, da voksen smelter og uundgåeligt vil løbe ned over lyset i løbet af december. Jo tyndere/fladere motiverne er, des mindre vil voksen løbe. Når du har formet motiverne, trykkes voksen fast på lysene, og voila; du har nu de uden tvivl mest unikke og stemningsfulde kalenderlys, du nogensinde har haft.

Og så er det jo ellers bare om at komme i gang – og om at glæde sig til første december, hvor man kan tænde flammen på sit lys. Hvis man da nænner at brænde det…


Se flere billeder nedenfor, hvis du har brug for ekstra inspiration.

Min datters lys fra hhv. sidste år og i år. Det fra sidste år nænnede hun ikke at brænde, så det står stadig på hylden herhjemme. Men udviklingen er ret tydelig:-)

Jeg laver hvert år et kalenderlys til kontoret på Kristeligt Dagblad, hvor jeg er korrekturlæser


#bloggersdelightplus

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan du lide din krop?