Hvilket tegn er du?

Vil du tabe dig?

fontcandy

Så kom dog i gang… eller noget.

Går du også her i foråret og overvejer en slankekur, så du kan blive klar til sommerens strandture? Så læs med her og bliv inspireret til, hvilken bog du skal vælge i din lokale boghandel. For ifølge de titler, der pryder hylderne, har du nu muligheden for at investere i den ultimative guide til et varigt vægttab. Du kan også blive sund og slank på 6 uger eller komme i gang med Mascha Vang, der viser dig, hvordan du kan blive en lækker gås med en stram mås. Hvis det ikke er noget, kan du selvfølgelig altid ty til en 10 ugers boostkur eller bare blive veldrejet eller måske mæt og slank med LCHF. Ønsker du noget mere effektivt, kan du ty til slankekuren, så du kan tabe dig op til 32 kilo på 16 uger, eller du kan nøjes med 12 kilo på 12 uger eller få en flad mave for altid. Du kan også prøve 4:3-kuren eller 5:2-kuren, blive toptrimmet på 12 uger eller fit på 100 dage. Og er det for længe at vente, så bliv superfit på 20 minutter. Du kan også satse på bogen spis maven flad eller bare blive Slank NU med Lene Hansson – eller hvad med at blive Sund på den fede måde? Og hvis du mangler motivation til at finde formen inden sommeren? Så gå ind på Instagram og find billeder af fitnessdronningernes flade maver og kendissernes bikinikroppe. Det kan også blive dig!

Du har med andre ord alle muligheder for at tabe dig og blive den bedste, strammeste og mest toptunede udgave af dig selv. Det er dit eget ansvar at skulpturere din krop til perfektion, og hvis ikke det lykkes, har du kun dig selv at bebrejde. Det siger de selv på Instagram. Og hvis du ender med at stå på sidelinjen og være tilskuer til de andres perfekte og velformede liv, så vil du det åbenbart ikke nok. Der er ingen undskyldninger! Du vil vel gerne være lækker, ikke?

Jeg er glad for, jeg ikke er ung i dag. Det var slemt nok for 20 år siden, og det er absolut ikke blevet nemmere. Dengang sammenlignede jeg mig måske nok med Julia Roberts og Beverly-Kelly, men allermest med pigerne fra parallelklassen eller dem i klubben. Jeg tænkte meget over, at Michelle var tyndere end mig, og jeg lå mange aftener og spekulerede over, hvad jeg kunne gøre for at blive lige så pæn som Sanne fra min storebrors klasse. Men for unge, usikre piger i dag – piger der skal til at finde deres identitet og i forvejen sammenligner sig med alle andre – er de sociale medier en kilde til daglig påmindelse om, at det er det ydre, der tæller. Og at ethvert overflødigt kilo er ensbetydende med at være et skridt efter alle de andre i den store popularitetskonkurrence, vi kalder livet.

Jeg ville gerne være lækker som ung (det vil jeg faktisk stadig gerne). Og jeg deltager selv i popularitetskonkurrencen, når jeg lægger filtre på mine Instagram-billeder og lader, som om det hele er lidt bedre, lidt sjovere og lidt federe, end det i virkeligheden er. Og selv jeg, der – efter mange års kamp mod spiseforstyrrelser og et negativt selvbillede – er kommet helskindet gennem teenageårene og tyverne med fornuften sådan nogenlunde i behold og derfor burde vide bedre, selv jeg kan stadig blive forført af tanken om, at jeg kunne blive lidt tyndere, lidt lækrere og lidt gladere, hvis jeg bare lige tog mig lidt sammen.

Men det er sjældent hele sandheden, at det bare handler om motivation og om at tage sig sammen, og det er en elitær tilgang til sundhed, kost og motion at mene, at det udelukkende er folks eget ansvar. For virkeligheden ser anderledes ud for dem, hvis forældre måske ikke kan finde penge i budgettet til at købe friske råvarer og skyr til at følge denne måneds vildeste kur. Eller for dem, der kæmper med kaotiske spisemønstre og psykiske vanskeligheder og bruger maden som en trøst uden at få hjælp til at finde noget at sætte i stedet. Eller for de enlige forældre uden netværk, der ikke bare kan ringe efter bedsteforældrene, når de får lyst til en yogatime eller til at løbe en tur.

Der findes heldigvis – også på de sociale medier – mange dygtige og inspirerende mennesker, der gør op med idealet om den perfekte krop og nægter at godtage præmissen om, at du er, hvad du vejer. Der findes folk, der har lige så meget fokus på den mentale sundhed, og hvis primære mål er at hjælpe folk til at få det godt i den krop, de har. Og der findes folk, der med deres modreaktioner er med til at vise vejen for dem, der af en eller anden grund ikke kan holde 5:2-kuren og ikke kan blive fit på 100 dage. Og det er afgørende for især de unge piger, at de får andre at spejle sig i end de mange mediedarlings, som får livet til at se lidt nemmere, lidt slankere og lidt mere retoucheret ud, end det i virkeligheden er.


For the record:

Ingenting er sort-hvidt. De nævnte titler er på ingen måde et udtryk for, at jeg har noget personligt imod dem, der har skrevet disse bøger, men de er nævnt for at illustrere, hvor nemt det er at blive forvirret over alle de indtryk, vi får fra medierne – og hvordan vi tror, at vi faktisk kan blive fit på 100 dage, eller hvordan vi uden problemer kan bliver en lækker gås, hvis vi bare gør, som der står.

Medierne er desuden dygtige til at dreje tingene, så de får så mange klik som muligt, og alt er altid mere nuanceret, end man umiddelbart kan se. Jeg læste fx engang en overskrift (eller hvis du er journalist: Jeg læste engang en rubrik) på et interview med sundhedsfænomenet Healthy Skinny Bitch, der hed “At være slank er et valg, du tager”, og jeg blev så provokeret af titlen, at jeg var parat til at sværge evig fjendskab til hende, fordi jeg netop ikke selv mener, at det bare er så enkelt. Jeg overvandt dog mig selv og læste artiklen til ende, og det viste sig jo, at hun havde en hel masse fornuftige ting at sige, og at den pågældende overskrift på ingen måde var et udtryk for hele hendes holdning. Hun var faktisk rimelig cool!

På samme måde havde jeg det med Michelle Kristensens nye e-bog “Sommerkrop på 8 uger”. Jeg blev så ked af den titel (fordi jeg altid har haft stor respekt for Michelle Kristensens måde at tale om sundhed på), indtil jeg læste et interview med hende, der netop fokuserede på, at titlen var en provokation, fordi der efter hendes mening ikke fandtes en “rigtig sommerkrop”.

Medierne ved, hvad der sælger. De ved, hvad der skaber debat, og de ved, hvad der skal til for at sælge bøger og aviser – og det er vigtigt at huske på. Men det gør sgu ikke sundhedsforvirringen mindre.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvilket tegn er du?