Jul uden overspisninger...

De bedste julebøger til børn

Julen er som bekendt lige om hjørnet, og hvis du går og mangler idéer til, hvad du skal læse for dine børn i december måned, kommer her seks forslag til bøger, der kan bringe julestemning og juleglæde frem hos både små og store. Anbefalingerne spænder fra klassikere til bibelske til politisk ukorrekte, men trods de ret forskellige titler har de alle uden undtagelse været store hit hos os.


”Peters Jul”. Johan Krohn, 1866. Illustreret af Pietro Krohn. Gyldendal.

De fleste kender måske stroferne, der indleder fortællingen om drengen Peters jul i det borgerlige Danmark i 1800-tallet:

Jeg glæder mig i denne tid;
nu falder julesneen hvid,
så ved jeg julen kommer
Min Far hver dag i byen går
og når han kommer hjem, jeg står
og ser hans store lommer.

For mig er “Peters Jul” synonymt med ægte julestemning og ren nostalgi. Historien fortælles hele vejen igennem på vers, og vi kommer igennem både den søde ventetid, juleaften og nytårsaften og følger med, helt til træet køres væk, og julen er forbi. Den gamle bedstemor, julegåsen, søndagspiben, julelysene, juleknasen og de forventningsfulde børn må simpelthen skabe ren nostalgisk julestemning hos selv den mindst juleglade læser. Bogen kan fx købes her.


”Julemanden”. Raymond Briggs, 1973. Gyldendals Bogklub.

Raymond Briggs’ tegneseriefortælling om “den gnavne julemand”, som min datter kalder ham, er en dejlig politisk ukorrekt skildring af julemanden som en cognacelskende, kagespisende julemand, der mest af alt glæder sig til, at julenatten er overstået, så han kan komme i seng og drømme videre om sine rejser til Bahamas. Der er ikke mange ord, men billederne siger det hele – og vi kommer omkring både kanetur, skorstenskravleri, aftentoilette og gebisudtagning.

Bogen kan købes på de fleste boghandlers webshops (blandt andet her), men det er en god idé at sammenligne priser, da jeg synes, der er relativt stor prisforskel. Mit eget eksemplar stammer fra min egen barndom – og den er læst så mange gange, at jeg kan garantere, at det ikke er en bog, man bliver træt af de første 30 år.


”Julegrøden”. Sven Nordqvist, 1986. Sesam.

Børnebogsforfatter og illustrator Sven Nordqvist er mest kendt for sine elskede bøger om Peddersen og Findus, men i “Julegrøden” er hans vidunderlige tegninger centreret om det mere julede univers. Nissefar på gården forventer naturligvis, at menneskene sætter grød ud til ham – selvfølgelig med en ordentlig smørklat – men da nissemors intuition fortæller hende, at tingene er ved at gå galt, må hun sammen med de to ældste nissebørn tænke hurtigt, hvis julen og nissefars gode humør skal reddes.

Bogen er velegnet fra 4-årsalderen, og min egen datter på 8 er endnu ikke blevet for stor til den. Bogen er udsolgt fra forlaget, men jeg har selv været heldig at finde den på Reshopper, og jeg har set den både antikvarisk, på dba.dk og til udlån hos forskellige biblioteker. Den udkom første gang i 1986, og jeg fik selv læst den højt som barn – og det gør naturligvis ikke begejstringen mindre.


“Signes Jul”. Peter Madsen og Johannes Møllehave, 2003. Det danske Bibelselskab.

Hvis man ikke er Jesus-forskrækket, er “Signes Jul” en ret sød fortælling om Josef, Maria, engle, lys, liv og – naturligvis – Jesus. Den er helt klart baseret på det kristne budskab og på narrativet om Jesus som et lys, der kom ind i verden, men den giver en ret fin og børnevenlig introduktion til julens mere kristne perspektiv. Desuden handler den om betydningen af advent, om forventningsglæde, om børn og bedsteforældre og om tiden, der går hurtigere og hurtigere, jo ældre man bliver. Den er ikke missionerende, men fin, sød og hyggelig. Min datter elsker den – og synes i øvrigt ret godt om, at der findes både en “Peters Jul” og en “Signes Jul”, når det nu helt tilfældigt er hendes fars og mors navne.


“Jul i Bulderby”. Astrid Lindgren (illustreret af Ilon Wikland). 1963.

Astrid Lindgren, sneklædte bakker, skøjtende børn på svenske skovsøer, brunkager, bjældeklang, kanekørsel, juletræer, pakkelak og gamle farfar. Lasse, Bosse, Ole, Britta, Anna og Lisa. Kirsten og Svip, julerim og gaver. Behøver jeg sige mere? Julen er altså bare lidt bedre, lidt hyggeligere og lidt mere ægte i Bulderby.

Bogen er udgivet som Billedbog i 1963 (i billedbogsserien fås også “Forår i Bulderby” og “Børnehjælpsdag i Bulderby”) med Ilon Wiklands tegninger, som er blandt mine egne absolutte favoritillustratorer af Astrid Lindgren.

Mit eget eksemplar er købt brugt og kan – ud over at lånes på biblioteket – også fås antikvarisk og på dba.dk.


“Lotte kan nemlig alt – næsten”. Astrid Lindgren (illustreret af Ilon Wikland). 1977.

Wikland og Lindgren er også makkerparret bag en af de sødeste julehistorier – denne om Lotte fra Spektakelmagergade.

Da alle juletræerne er udsolgt, er der udsigt til en trist jul i det røde hus på Spektakelmagergade. Men ad nogle omveje, der blandt andet involverer en pose med brød og en bamse, en skraldemand og den ældre nabo fru Berg, lykkes det måske Lotte at redde julen.

Jeg elsker historierne om den egenrådige Lotte, der kan alt i smug, og som ikke er bange for at gå sine egne veje – heller ikke når det gælder anskaffelsen af et juletræ til familien. Den kan blandt andet fås her, men kan også findes brugt.


Jeg håber, du kunne finde lidt inspiration – og at december bliver en dejlig måned hjemme hos dig.


#bloggersdelightplus

1 kommentar

  • Fantastisk! 🙂
    Der er noget ren nostalgi over mange af bøgerne og enkelte der helt sikkert skal kigges på til ungerne! Tak for indlægget 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jul uden overspisninger...